SJL staat onder de inspirerende leiding van regisseur John Leerdam. SJL maakt voorstellingen die een bepaald aspect in de relatie van Nederland met een van zijn vroegere koloniën onderzoeken. Volgens een vaste formule bestaat deze éénmalige voorstelling uit een lezing en een mix van nieuw gecomponeerde en reeds bestaande muziek, terwijl op de achtergrond een selectie te zien is van relevante filmbeelden uit het archief. De lezers zijn een combinatie van professionele acteurs, muzikanten en zangers met anderen van naam en faam: politici, wetenschappers, sporters, journalisten etc.,. Guus Pengel schrijft de liedteksten en soms ook scènes en monologen.



Verboden wetenschapsmonologen


Monologen van vervolgde wetenschappers, die ook in het Engels is vertaald. Trouw over de door Pengel geschreven tekst: 'Raymi Sambo kruipt indrukwekkend echt in de rol van de Afrikaanse professor Kanoute, opgepakt, vernederd, bedreigd en gevlucht'


Changá


Changá is een collage van elementen waarin de broeierige en erotische sfeer van het Caribisch gebied fungeert als setting van het leven van deze personages. De muziek vormt een leidraad in deze enscenering waarin hoop, liefde, vriendschap en overlevingskracht een rol spelen.

Juliana


Juliana, moeder van het volk is een ode aan een menselijke vorstin en moeder van vele dochters.  Zij gelooft erin dat wanneer wij de Ander, de Vreemdeling beter behandelen, zelf een beter mens worden. Dat geldt zeker voor haar houding ten opzichte van de koloniën; zij gelooft dat ook dankzij hen, wij kunnen zijn wie we zijn. Guus Pengel schreef de nieuwe liedteksten en enkele monologen.


Claus!


Claus! vertelt niet alleen de geschiedenis van het leven van Prins Claus, ook het verhaal over menselijkheid, hoop, teleurstelling en de zoektocht naar liefde. 

Amandla!


Amandla is een collage-voorstelling over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Toegespitst op het leven en werk van Nelson Mandela. De voorstelling blikt terug op apartheid, de anti-apartheidsstrijd en het ANC van toen.


Hoe duur was de suiker


Is geïnspireerd op de succesvolle historische roman “Hoe duur was de suiker” van de Surinaamse auteur Cynthia McLeod.


Kain Pikul


Geblinddoekte verhalen – Kain Pikul Is gemaakt naar aanleiding van de Molukse treinkaping in 1977 in Drenthe.

De Tranen van Den Uyl


De Tranen van Den Uyl handelt over de fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer, indertijd een van de slachtoffers van de 8 december-moorden. Het is gebaseerd op een script van Hugo Pos.